Arany vagy ezüst ékszer a trendibb?

Nagyon nehéz kérdés, talán nincs is rá megfelelő válasz. Hacsak nem az, hogy mindenki az ízlése, egyénisége, stílusa tükrében dönti el, hogy milyen ékszert viseljen.

Van, aki kifejezetten ragaszkodik az aranyhoz, semmi pénzért nem venne fel mást, és van, aki csak az ezüst ékszerben érzi jól magát. Ugyanakkor sokan vannak olyanok is, akik mindkét nemesfémet kedvelik, s az aktuális alkalom, ruhaviselet dönti el, hogy éppen mit vesznek fel.

Mint tudjuk, az arany jóval értékesebb, mint az ezüst, mindig is jó befektetés volt , így sokan nem is azzal a célzattal vásárolták, hogy magukra aggassák azt kilószámra, sokkal inkább, hogy a pénzüket értékálló befektetési formában tudják. Ma sincs ez másként, a gazdasági válságban erősen felment az arany ára, és ismét népszerű lett a befektetők körében.

Ráadásul az arany időt álló, erős, strapabíró nemesfém, szemben az ezüst puhaságával. Ráadásul az ezüst finom, szép, fehér színe a levegőben lévő kén-hidrogéntartalom hatására el is színeződik, feketés árnyalatúvá válik. Ennek megakadályozásra, illetve tisztítására alkalmas a fogkrém, illetve ma már kis üvegcsében kapható ezüsttisztító szer, mellyel megóvhatjuk az ékszer eredeti színét, vagy a fekete bevonatot eltávolítva újjávarázsolhatjuk azt.

A műveletet azonban rendszeresen ismételni kell. Az arany ezzel ellentétben megőrzi eredeti színét, nem feketedik meg semmiféle külső hatásra, hacsak nem a gyógyfürdők kénes vízétől, de ez is inkább az ötvözetekre jellemző.

Az arany és ezüst ékszerek esetében pro és kontra olyan érvek hangzanak el többnyire, hogy az aranynak egyfajta státusszimbólumot tulajdonítanak, míg az ezüst a visszafogott, szolid eleganciát képviseli. Az igazság azonban az, hogy van, aki a sárga csillogású nemesfém ékszereket részesíti előnyben, mások pedig éppen a sárga színtől riadnak vissza, és a fehér szépséget kedvelik. Akik hasonló dilemmával küzdenek, szívesen vesznek fehérarany ékszert, hisz annak értéke, keménysége nagyobb, a színe azonban hasonlóan az ezüsthöz, fehér.

Akár arany, akár ezüst ékszer mellett tesszük le a voksunkat, arra mindenképpen figyeljünk, hogy a választott ékszer harmonizáljon az egyéniségünkkel, a stílusunkkal, a felvett ruhánkkal, cipőnkkel, táska és övcsatunkkal. Hiszen az ékszerválasztásban az egyik legfontosabb a harmónia, a természetes egyensúly, az ékszerviselésnél fokozottan igaz, hogy a kevesebb néha több.

Számos egyéb érv is szól az ezüst ékszerek mellett az arannyal szemben: Lényegesen olcsóbb, így egyetlen arany ékszer árából, akár tucatnyi ezüst ékszert vehetünk, ezáltal jobban tudjuk párosítani a ruházatunkkal. Sokan féltik is az aranyat, hogy esetleg kiesik a fülbevaló, elszakad a nyaklánc, és akkor kisebb érték vész el, ha az ékszer ezüstből készült. De van, aki azzal érvvel, hogy inkább több különböző ékszere legyen, semmint egyetlen csupán.

Hogy arany, vagy ezüst, ez tényleg ízlés és stílus kérdése, no meg pénztárcáé. Ma már az ékszerboltok, ékszer webáruházak elkényeztetnek minket vásárlókat, és számtalan féle ékszert kínálnak akár arany, akár ezüst alapanyagból. Fülbevalók, gyűrűk, nyakláncok, karláncok, bokaláncok, különféle testékszerek (piercingek) medálok készülnek mindkettőből.